11 вересня: Свято Усікновення глави Іоанна Предтечі

11 вересня  (29 серпня по старому стилю) Православна Церква згадує новозавітні події, описані в 14-му розділі Євангелія від Матвія і 6-му розділі Євангелія від Марка.

11 вересня, ми святкуємо пам’ять людини, який з’явився пророком, предтечею, хрестителем Господа нашого Ісуса Христа.
День Усікновення глави Іоанна Предтечі – це день розставання святого з цим світом, в який він постраждав від людського гніву і жорстокості. Чому вчить нас це свято? Здавалося б, зло перемогло добро: праведник убитий, його кати живі. Так, мученицька смерть стала підсумком його життя і подвигу, але воно не стерло те добро і правду, що він ніс людям. Точно так же ті з нас, хто загинув за віру і правду, жили не даремно. Життя, віддане в ім’я істини, може бути найбільшою жертвою. Воно не є марним, з його допомогою людина проповідує свої ідеали.

Святого Іоанна Хрестителя, який передбачив пришестя Месії і хрестив Ісуса Христа в річці Йордан, уклали в темницю за наказом царя Ірода Антипа. Ірод в той час правил в Галілеї, і великий пророк викривав гріхи та злочини його і його оточення. Тетрарх (тобто один з чотирьох римських правителів Іудеї) боявся стратити святого: його любив народ, і Ірод боявся народного гніву. Але дружина його брата Іродіада, з якою він жив разом, намовила свою дочку Соломію обманом змусити царя вбити в’язня. На бенкеті Соломія танцювала для Ірода. Танець так сподобався йому, що він поклявся виконати будь-яке її бажання. Соломія попросила голову Іоанна на блюді. Ірод виконав прохання. Так пророк прийняв мученицьку смерть.

Що можна їсти в свято Усікновення глави Іоанна Предтечі
У цей день – суворий піст. Постять не їдять м’ясо, рибу, яйця і молочні проукти. Їжу можна приправляти тільки рослинною олією. Гастрономічні обмеження в це свято – вираз нашої скорботи про смерть великого Іоанна Хрестителя.

Молитви Усікновення глави Іоанна Предтечі

Тропар Предтечі
Пам’ять праведного з похвалами, тобі ж тяжіє свідоцтво Господнє, Предтечі: показав бо ся єси воістину і пророків чесніший, яко і в струменях крестити сподобився єси Проповеданнаго. Тим же за істину постраждавши, радіючи, благовістив єси і тим, що в пеклі Бога, явльшагося тілом, що взяв гріх світу і подає нам велику милість.

Кондак Предтечі
Предтечева славне усікновення, смотрение бисть якесь Божественне, та й тим, що в аді Спасово проповесть пришестя; да ридає убо Ірода, беззаконне вбивство випросити: не закон бо Божий, ні живий вік возлюби, але удаваний, прівременний.

Величання Предтечі
Величаємо тя, Хрестителю Спасів Івана, і почитаємо вси честния твоєї голови усікновення.
Сенс свята Усікновення глави Іоанна Предтечі

 

You cannot copy content of this page